Croix de Chabot – Alléno & Michel Chapoutier – 2013

Chciałbym się pochwalić degustacją wspaniałego wina, które piłem ostatnio. To wino ze szczepu Syrah powstałego przy współpracy Yannick Alléno – kucharza z trzema gwiazdkami Michelin oraz bardzo znanego w świecie winiarskim Michela Chapoutier, obecnego aktywnie w całej Dolinie Rodanu.

Winorośl pompuje wodę z gleby piasków granitowych, przechowywane jest w betonowych kadziach aby zachować swój mineralny czar. W kolorze ujmuje czernią – nawet pod światło ciężko zobaczyć refleksy fioletu. Nos przyciąga owocem, przyprawami, popiołem. W smaku wyśmienity leśny owoc a finisz bardzo długi. Jednym kieliszkiem można rozkoszować się naprawdę długo.

Także na zimowe wieczory na pewno można polecić dobrego Syrah, aczkolwiek niełatwo takowego znaleźć, by przyciągał bogactwem w trzech wymiarach: koloru, zapachu i smaku.

A oto link do dania(kaczka) proponowanego przez Yannicka.

Croix de Chabot - Alléno & Michel Chapoutier - 2013

Croix de Chabot – Alléno & Michel Chapoutier – 2013

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Wino. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s